Afdrukken
Op 19 april organiseerde duikvereniging Delphinus een duikclinic om hun 35 jarig bestaan te vieren. Zij hebben hiervoor de samenwerking met Red Lobster Divers gezocht. Deze stichting verzorgt al jaren duiklessen voor mensen met een beperking. Ook heeft deze stichting goede contacten met diverse instellingen voor mensen met een beperking.
Voorzitter Alexander Noels van duikvereniging Delphinus: Dit jaar vieren we het 35 jarig bestaan van de vereniging. Elk lustrum wordt met een festiviteit gevierd. Dit jaar besloten we om naast een feestje tevens een activiteit te organiseren in het kader van een goed doel.
Onze vereniging zit in Eindhoven en daarom zochten we ook een goed doel in deze stad.
's Winters duiken we zelf in De Tongelreep en 's zomers in Aqua Best.
We kozen voor mensen met een beperking omdat zij lang niet aan alles kunnen deelnemen en er veel meer moeite voor moeten doen. Voor ons is het eenvoudig om te gaan duiken, maar iemand met een beperking moet er heel wat voor regelen.
Tegelijkertijd is dit ook een activiteit voor de club, want zij gaan mee als vrijwilligers.
Zelf hebben we geen enkele ervaring om te duiken met mensen met een beperking en zo kwamen we bij Frans Lobbe van de Red Lobster Divers terecht.
Samen met Maarten Schloesser, een van de bestuursleden van Red Lobster Diver en Frans Lobbe ben ik om de tafel gaan zitten om dit plan te bespreken.
Frans en Maarten boden aan om te helpen met de organisatie vooraf en de begeleiding op de dag zelf. Tegelijkertijd zou deze dag een wervend karakter kunnen hebben voor de Red Lobster Divers. Zo dienen we een tweeledig doel; wij hebben een activiteit voor een goed doel i.v.m. ons lustrum en de Red Lobster Divers kunnen hierdoor nieuwe leden werven.
Frans Lobbe is begin dit jaar aanwezig geweest bij een activiteit van Delphinus om uit te leggen wat duiken met een beperking inhoudt. Zo werden de leden van Delphinus voorbereid om te duiken met iemand die een beperking heeft. Na afloop konden de leden zich opgeven als vrijwilliger voor deze dag.
Er was veel animo om mee te doen. Tegen de twintig mensen hebben zich hiervoor opgegeven.
Zij duiken samen met de begeleiders van Red Lobster Divers. In principe kan er niets mis gaan wat bij een ander ook niet mis kan gaan, het kost alleen veel meer geduld.
Verder moeten mensen op hun gemak gesteld worden. Voor de begeleiders van Delphinus is het ook fijn om te weten dat er ervaren begeleiders bij zijn.
Ik hoop dat iedereen na afloop zal zeggen dat het een leuke dag was en dat de deelnemers het leuk vonden om te duiken.

Rosalie ( 9 jaar) duikt op de mytylschool. Nu is ze voor het eerst in een groot zwembad. Toch vindt ze het niet spannend. Volgens haar is duiken gewoon duiken en maakt het niet uit waar je dat doet.
Voor Jeffrey (18 jaar) is het zijn eerste duik. Hij vindt het wel spannend. Hij heeft ook geen idee hoe hij het gaat doen. Na afloop is hij razend enthousiast en denkt hij erover om te gaan duiken.
Ook voor Jan (22 jaar) is het de eerste keer. Jan houdt van zwemmen en wilde wel eens een keer iets anders doen. Spannend vindt hij het wel!
Edward (36 jaar) heeft al vaker gedoken bij Het Zeepaardje. Ondanks zijn ervaring is hij toch een beetje gespannen. Hij is voor het eerst in De Tongelreep om te duiken.
Deze drie jongens wonen in een instelling. Deze instelling heeft de jongens attent gemaakt op de mogelijkheid om te duiken en ze hebben zich meteen enthousiast opgegeven.

Marco (13 jaar) heeft al eerder gedoken bij de mytylschool. Hij heeft pas een paar lessen gehad. Het geeft hem een heerlijk gevoel om in het water te liggen. Zijn moeder dook vroeger bij Delphinus en heeft hem enthousiast gemaakt. Hij kan zich veel beter bewegen dan boven water. In het water is hij meer ontspannen heeft hij veel minder last van spasmen in zijn armen. Hij vindt een geweldige kans om in een groot zwembad te duiken en vindt "hoe groter hoe beter"!

Laurens (8 jaar) duikt op de mytylschool. Hij heeft net gedoken en weet dat je goed moet uitademen onder water anders loop je een longbeschadiging op. Hij doet ter plekke voor hoe het moet.
Teun (12 jaar) duikt voor het eerst. Hij zwemt al bij de doorzetters. Dit is een zwemclub voor mensen met een beperking. Daar heeft hij gehoord van de duikclinic. Hij vond het spannend om mee te doen. Hij heeft lekker gedreven op het water en is niet onder water geweest. Wel had hij een vest aan met een fles. Hij vond het erg leuk. Misschien wil hij wel leren duiken
Fons (14 jaar) duikt voor het eerst. Hij vindt het erg leuk. Zijn zwemleraar heeft hem op deze dag geattendeerd. Na afloop vertelt hij dat hij eerst een tijd boven water geoefend heeft. Hij vond het moeilijk maar hij werd erg goed begeleid zodat na korte tijd ook onder water durfde. Daarna had hij het razend snel onder de knie en zwom de hele lengte van het zwembad onder water. Een natuurtalent!

Voordat de deelnemers in het water gaan wordt er eerst een pak uitgezocht en boven water geoefend met de ademautomaat. Daarna gaat het hoofd onder water en worden enkele handgebaren geleerd. Als laatste komt het klaren van de oren aan bod.

Theo, vrijwilliger van Delphinus vindt het erg leuk om de mensen te laten beleven wat het is om onder water te zijn. Hij ziet dat je mensen een plezier doet; ze genieten er echt van.
Davy, eveneens een vrijwilliger van Delphinus vindt dat iedereen moet kunnen kennismaken met duiken. Voor hem is het een goede ervaring. Mensen zijn erg enthousiast. Het is anders dan duiken met mensen zonder beperking. Je moet extra opletten en af en toe meehelpen om recht door het water te gaan. Het is even wennen omdat het nieuw is, maar voor hem zeker voor herhaling vatbaar
Ook Teun, een begeleider van Delphinus is het meedoen aan deze dag goed bevallen. Hij heeft Marco geholpen die moeite had om stabiel te liggen in het water.
Toch is ook Marco onder water naar de overkant van het zwembad gezwommen.
Roy van Delphinus vindt het leuk om met deze mensen te duiken en mee te helpen.
Hier moet je alle aandacht aan je buddy geven dat hoeft niet bij Delphinus.
Ook worden er maar enkele onderwatertekens gebruikt.
Hij merkte dat de begeleiders van Red Lobster Divers meer ervaring met deze groep hebben.
Zij kunnen beter inschatten wat de deelnemers kunnen en laten ze daardoor eerder vrij.
Ook Roy vond het erg leuk om aan deze dag mee te werken.

Het was een prima initiatief van Delphinus om hun lustrum op deze manier te vieren. De deelnemers konden een nieuwe ervaring opdoen en de begeleiders maakten van dichtbij mee hoe het is om te duiken met mensen met een beperking.

Marleen Pollen
PR Red Lobster Divers