Afdrukken

Ben_Mobach_over_duikenMotorrijden was altijd de passie van Ben Mobach. Maar de komst van een kleine bracht daar verandering in. Daarom koos hij zes jaar geleden voor duiken, iets wat hij eigenlijk al jaren wilde, maar er door het motorrijden nooit van was gekomen. Ben: "Ik sloot me aan bij een vereniging. In september begon ik met de vooropleiding en in april gingen we al buiten duiken. Op vakantie kan ik nu overal terecht, maar gaandeweg de opleiding kwam ik erachter dat het wel heel mooi is in Nederland. Ik train nu iedere dinsdag. In het winterseizoen in de Tongelreep, in het zomerseizoen in Aqua Best. Daarnaast gaan we veel naar Zeeland, waar we in de Grevelingen en de Oosterschelde duiken."

Gelukkig heeft Ben nog nooit problemen meegemaakt. "Als je je aan de regels houdt is duiken een risicovrije sport." Deze regels leer je in de verplichte training die je moet volgen voordat je zelf gaat duiken. "Tijdens een buitenlandse vakantie nemen mensen vaak een duikcursus van een week. Daar wordt getraind in water van 28 graden met vijftig meter zicht. Dat brevet is hier in Nederland ook geldig. Hier is het zicht echter vaak maar twee tot drie meter, soms zelfs maar twintig centimeter, en is het water kouder. Nederland is voor duikbegrippen slecht. Daarom kan je als je hier een opleiding hebt gehad overal duiken. Daarnaast drijven er in Zeeland stukken net rond, waarin je verstrikt kan raken. Tijdens een goede training leer je rustig te blijven onder water, wat er ook gebeurt. De meeste duikongevallen ontstaan door paniek."

Naast de reguliere sportbeoefening is Ben ook actief in andere vormen van duiken, de zogenaamde specialties. Deze geven aan de duiksport een extra toevoeging. Een van die vormen is het ijsduiken. "In het ijs wordt een wak gehakt, waar een stand-by team omheen staat. Je duikt aan een koord van 25 meter lang. De kick is dat je niet naar boven kan." Andere vormen van duiken zijn het nachtduiken, grotduiken en het wrakduiken. Dat laatste kan naar bestaande wrakken, waarvan er voor de Nederlandse kust veel liggen, maar ook worden er door duikverenigingen objecten afgezonken om het water voor duikers interessanter te maken. Zo staat er in Aqua Best een onderwaterhuis, berustend op het principe van de omgekeerde emmer.

Dankzij de duiksport zal Ben aanstaande zaterdag zijn televisie- en cameradebuut maken. "Voor het TV8-programma '8 met ballen' werden opnamen gemaakt op de plaats waar ik aan het duiken was. Omdat de cameraman niet kon duiken hebben wij zijn apparatuur mee onder water genomen. Ik heb al wat shots gezien en die zagen er goed uit!"