In overleg
Opfrisduik
Start februari 2019
1*-duikopleiding (Open Water...
Verder...

Alexander NoelsHet einde van het jaar nadert, een goede gelegenheid terug te kijken op een geslaagd lustrumjaar.
Delphinus 35 jaar oud is groots gevierd, met meerdere evenementen en voor ieder wat wils.
Naast terugkijken is het ook goed om vooruit te kijken.

Nabeschouwing 2008: 35 jaar Delphinus

Het is ruim een jaar geleden, ergens in september 2007, dat de lustrumcommissie, bestaande uit Gerrie Jansen, Monique Vermeulen, Jeanne Versmissen, Jerry Post en ik, voor het eerst bij elkaar kwam. In 2008 zou Delphinus zijn 35-jarig lustrum vieren en wij "moesten" daar een invulling aan geven. Tijdens dat eerste overleg kwamen er eigenlijk al snel een drietal punten naar voren die de leidraad zouden vormen voor het lustrumjaar:

  1. Het lustrum moest een activiteit bevatten voor een "goed doel"
  2. Het lustrum moest een activiteit bevatten voor alle leden en hun partners
  3. Het lustrum moest een echte duikactiviteit bevatten

Kortom het lustrum zou meerdere activiteiten bevatten, naast de andere "gewone" evenementen. Het was dus zaak om goed te plannen en rekening te houden met vakanties, evenementen, spreiding over het jaar, de "echte" verjaardag van Delphinus, enzovoorts.

Het eerste lustrumevenement werd duiken met minder validen in het voorjaar, in samenwerking met Red Lobster Divers. De Tongelreep stelde zelfs het zwembad gratis ter beschikking. Na afloop waren alle begeleiders en deelnemers razend enthousiast. De dag verliep gesmeerd, mede dankzij Red Lobster Divers. En dat terwijl de lustrumcommissie zich druk had gemaakt of dit niet te moeilijk zou zijn voor Delphinus. Nogmaals, petje af voor alle begeleiders!!!

Het tweede lustrumevenement werd autorally, waterskiën en barbecue in de zomer. Dit evenement was het best bewaarde geheim tot het moment van verzamelen bij Café Listers in Valkenswaard. Het werd een heerlijk relaxte dag, met prachtig weer. Ook bleek dat de meeste Delphinaren echte duikers waren, terwijl ze toch echt op het water moesten skiën. Na afloop was het goed napraten onder het genot van lekker eten en drinken.

Het derde en vierde lustrumevenement werd helmduiken in de winter. Eenmaal voor iedereen en eenmaal een specialty voor gebrevetteerde duikers. De beide evenementen vielen precies rondom de echte lustrumdag, 21 november. Het was een nostalgisch evenement, waarbij je jezelf 35 jaar terug waant in de tijd. Het zwembad werd maar liefst twee keer de volle 2 uur gebruikt voor het helmduiken.

Uiteraard was er veel meer te beleven het hele jaar door dan uitsluitend lustrum; Zeelandweekend, picknick met kinderen, casino-night met loterij (man wat een lol, geweldig), nachtduiken, Italiaanse avond, duikclinics, een kanoclinic, enzovoorts.

Kortom het was een geweldig lustrumjaar, met dank aan alle leden.


Voorbeschouwing 2009: op naar 40 jaar Delphinus

Na het vorige betoog lijkt dit me wel een passende titel. Het zegt iets over de -mooie- achterliggende periode en iets over de komende periode, die minstens net zo goed moet zijn. Daar ligt dan ook de uitdaging voor Delphinus; hoe houden we het een gezellige, actieve en levendige club?

Het is een moeilijke tijd voor verenigingen. Het animo voor vrijwilligerswerk neemt af. We gaan met zijn allen nog meer "consumeren", waarbij we verwachten dat we alles op een presenteerblaadje krijgen. En we willen meer, nieuwe ervaringen opdoen in zo min mogelijk tijd.
Het doel van een vereniging is juist het samen delen van een hobby. Daarbij is vrijwilligerswerk een belangrijk aspect. Is het samen doen belangrijker dan zelf "scoren". En is het belang, van de club, vooral voor de langere termijn.
Een behoorlijk dilemma. Het is dan ook een regelmatig terugkerend onderwerp, zowel binnen het bestuur als binnen de club en op de ALV. Op de keeper beschouwd doen we het niet slecht, maar het blijft alsmaar knagen of het toch niet beter kan of moet. Ik ben van mening dat we, Delphinus, continu moeten nastreven ons de vraag te stellen "Kan het beter?". Zodra er geen reactie meer komt van leden moeten we ons zorgen gaan maken.

Maar zover is het -gelukkig- nog niet. Tijdens de afgelopen commissievergadering, waar de commissies hun verhaal doen over het afgelopen jaar en over de plannen voor het komende jaar, kwamen er weer een paar goede ideeën. Zo vertelde Mat (materiaalcommissie) dat hij slechts 2 van de 13 clubsets verhuurd had afgelopen jaar. Ter plekke kwam daarop het idee om de niet gebruikte clubsets (fles, ademautomaat met meters en stabjack) voortaan in het zwembad te leggen. Hierdoor bied je aankomende leden de gelegenheid een keer te water te gaan met een duikset. Je kunt de sets ook gebruiken voor allerlei (trainings)activiteiten. Je kunt de sets aan de waterkant zetten, zodat geïnteresseerden en nieuwe leden een goed beeld krijgen van onze DUIKclub. Alles beter dan de sets maar op de plank te laten liggen bij Mat, ook al zorgt hij er zo goed voor!

Dit was -zomaar- een van de ideeën. Ik denk dat er nog veel meer zijn. Het zal dan ook zeker terugkomen op de komende ALV.


Iedereen een geweldig duikjaar 2009 gewenst!

Alexander Noels